torsdag 5 november 2009

Chansas tid fram till Valpningen som var igår:)

Chansas valpar




Den 30 oktober 2009 började jag med att tempa Chansa då jag insåg att jag hade räknat fel från parningsdatumet J Denna kväll vid 18:17 så visade termometern på 37,8 och Chansas symptomer på att valpningen ändå var nära var att hon pinkade ofta och mycket varje gång. Hon åt dock 3 hela portioner denna dag så någon matvägran hade inte infunnit sig. Hon var också mycket trött och sov många timmar av dygnet och hon drack mycket.

Någon timme senare närmare bestämt 21:10 var tempen på 37.2 grader. Hennes vårtor och vulva var väldigt svullen.



Nästa dagen kl 17:00 hade Chansa 38.2 grader, hon åt bara 2 portioner med vardera 1,5 dl, tidigare var har hon ätit 3 dl vid varje mål. Hon är också lite lös i magen. Kl 20:00 låg hennes temp på 37.8 grader.



1 november kl 17:30 låg tempen på 37.5 och mjölken hade vid denna tidpunkt fyllts upp i fyra spenar. Tempen låg kring 37.5 hela kvällen.



På min årsdag så låg Chansas temp på 38.1 grader vid 14:00 och Chansa var väldigt låg och hon låg gärna mitt på magen underifrån så hon ville inte ligga på magen. Hon åt väldigt dåligt och spenarna hade blivit mer hängiga och vaginan hade buktat ut och blivit väldigt mjuk. Hon sover fortfarande väldigt mycket och pinkar också väldigt mycket. Hennes temp sjönk vid halv fem till 37.6 grader och vid denna tidpunkt så hade hennes mage sjunkit ihop och bakåt. Ätit 1 dl mat ungefär under dagen. Hennes temp ökade kl 20:00 till 38 grader och då var hon väldigt lös i magen.



Dagen efter 3 november 2009 kl 20:30 var tempen på 36.7 grader och hon var väldigt slö och avtrubbad. Senare under kvällen ökade tempen till 37.4 grader.



Kl 11:22 den 4 november låg tempen på 36.8 grader och vid 12:23 ökade den till 37.1 grader och vid denna tid hade Chansa fått ur sig mycket slem när hon var ute och pinkade. Hon bäddade väldigt mycket i valplådan och i soffan. Vid 13:10 så buktade hon ut väldigt mycket bak och hennes temp låg på 37.3 grader.



13:30 den 4 november föddes Bonita, en tigrerad liten tik med några vita tecken i ansiktet, hon vägde 264 g och var väldigt pigg och pippig.



Sedan blev det en liten paus på närmare 2 timmar, för 15:39 föddes Booster, en tigrerad hane med vita tecken i ansiktet, han vägde 291 g och var en stor kille. Innan Booster kom ut fick vi gå ut med Chansa för att få henne att röra på sig, hon födde Booster ute i en handduk i minusgrader och snön hade börjat anlända.

Därefter så kom dem med närmare mellanrum, lilla Bolero kom sex minuter efter Booster alltså 15:45 och vägde 288 g, han var svarttigrerad och hade en vit svanstipp och hans nos var svart, enda valpen som fått svart nos.



16:03 föddes stora Bolivia, en svart tigrerad med mer vit svanstipp och med en fläck i nacken. Hon vägde 339 g och var den största av dem alla.



16:12 föddes våran lilla Bonanza, hon var den första att bli gråblå och så var hon näst minst i kullen, hon vägde endast 227 g.



Därefter blev den en paus på en halvtimme innan lilla Borky tittade ut, han var tigrerad med vit svanstipp och bred bläs. Han vägde 289 g och föddes alltså 16:45.



18:10 föddes lilla Boopie, hon var svarttigrerad och hade mycket vit på svansen och hennes vänster fram tass är vit och hon har en fläck på huvudet. Hon vägde 244 g.



18:58 ploppade lilla Bonzai ut, minstingen i kullen, även han blågrå, hans födsel blev väldigt likt Booster då vi gick ut med Chansa för att få igång henne, hon födde honom i vinande snöstorm, men hon släppte honom inte så vi fick bära in dem på något konstigt vis och så fick vi ringa veterinär. Bonzai var väldigt kall och vi farade det värsta, men veterinären sa att vi skulle dra loss honom försiktigt och detta gjorde vi, så han kom loss men ingen efterbörd, vilket var oroande. Vi fick gnugga honom mycket och så vägde vi honom, vågen visade endast 225 g, men han verkade stark. Han fick ligga under en handduk så blåste vi med hårfönen på honom för att få upp värmen, vilket fungerade.



När jag satt och pratade med pappa så hörde jag ett proffs från valplådan och tänkte, halleluja, nu kom efterbörden från Bonzai, och visst hade jag rätt men med efterbörden kom en valp till, lilla Bozco föddes då, en mörktigrerad hane, med en vit trekant i nacken, smal bläs som blir bredare ner mot nosen. Mycket vit svanstipp. Klockan slog 19:41 när Bozco föddes och han vägde 269 g.



Sist men inte minst föddes lilla Boxy, kl 19:53 kom hon till världen. Hon är mörktigrerad med vit bläs och lite vitt på svanstippen. Hon vägde 295 g.



Alla valpar är starka och mår bara bra, vi tog ut Chansa och så bäddade vi rent och lade en värmedyna under så dem har det varmt hela tiden.



Idag 5/11-2009 så mår alla bra, är starka och friska och äter för fullt. Dock har det varit en sömnlös första natt då Chansa inte riktigt lärt sig ännu att dem finns där då hon lätt lägger sig på dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar